Kapsayıcı ve bütünlüklü bir arşiv oluşturma çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Yeni döneme veri tabanımızda 3000 belgeye ulaşmış olarak başlıyoruz. Bu sürecin bize kattığı deneyimleri paylaşarak tiyatronun arşivlenmesinin önemini vurgulamak ve konuyla ilgili farkındalık yaratmak en büyük arzumuz. Vakıf kurucu başkanımız Esen Çamurdan’ın “Açık Radyo”da, vakfın çalışmaları ve tiyatro mirasımızın gelecek kuşaklara aktarılmasının önemi üzerine yaptığı konuşmaya bağlantıdan ulaşabilirsiniz. Ayrıca Atatürk Kitaplığı “Arşiv ve Bellek Seminerleri” kapsamında yaptığımız “Tiyatromuzu Arşivlemek” başlıklı konuşmaya da bu bağlantıdan erişebilirsiniz.
Arşivimizden seçtiğimiz görselleri sosyal medyada paylaştığımız ve bir gelenek haline gelen #arşivsalısına Aralık, 2022 itibariyle yeniden başlıyoruz. Haldun Dormen, Metin Deniz, Güler Ökten ve daha bir çok değerli bağışçımızın arşivimize kazandırdığı çeşitli belge, çizim ve fotoğrafları, ilgi çeken öyküleriyle beraber her salı instagram hesabımızdan takipçilerimizle paylaşmaya devam edeceğiz.
İki yıldır çevrimiçi gerçekleştirdiğimiz etkinliklerimizi bu yıl yüz yüze yapacak olmanın heyecanını yaşıyoruz. “Tiyatromuzda Tarih Konuşmaları” ve ”Tiyatromuzda Toplumsal Cinsiyet Konuşmaları” başlıklı konuşma dizilerini bu yıl Akbank Sanat’ta gerçekleştireceğiz. Ocak ayında başlamayı planladığımız etkinliklerde sahne müziklerinden Osmanlı döneminde “saraya alınma” ve “huzur temsilleri”ne dek birçok konu ele alınacak. Etkinlik duyurularımız için “Etkinlikler” sayfamıza göz atabilir ve e-bültenimize kayıt olabilirsiniz.
Haziran ayına kadar sürecek olan etkinliklere ek olarak “Ustalar Ustalarını Anlatıyor” bölümünde usta bellediğimiz isimler kendi ustalarını anlatacak. YouTube kanalımızda paylaştığımız konuşma dizisine bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
2023 yılının Mayıs ayında “Türkiye Yahudi Tiyatrosu” başlıklı uluslararası bir sempozyum düzenleyeceğiz. Toplumumuzca pek bilinmeyen Türkiye Yahudi Tiyatrosuyla ilgili farkındalık yaratmayı, konuya dikkati çekmeyi ve bugüne dek yeterince yapılmamış sistematik ve eleştirel çalışmaların önünü açmayı amaçlıyoruz. Hedefimiz, tiyatromuzun çok dilli ve çok kültürlü yapısını gözler önüne sererek kayıt altına alınması.