Tiyatromuzda Tarih Konuşmaları III

Tiyatromuzda Tarih Konuşmaları dizisi, Zafer Toprak tarafından yapılacak Darülbedayi Dergisi’nden Türk Tiyatro Dergisi’ne İstanbul Şehir Tiyatroları başlıklı konuşma ile devam ediyor.

24 Şubat Çarşamba akşamı saat 18:30’da çevrimiçi gerçekleştirilecek konuşmanın içeriği şöyledir:
Cumhuriyet Türkiye’si 30’lu yıllarda kültür ve sanatın her alanında modernizmi yaşar. Resimde non-figüratif, kübist evre başlar. Nazım Hikmet’le birlikte “Yeni Edebiyat” gündeme gelir. Mimaride Türkiye kendi Bauhaus’unu yaratır. Müzikte çoksesliliğe doğru adımlar atılır. Tiyatro alanındaki gelişmeler ise Muhsin Ertuğrul’un öncülüğündeki Darülbedayi’de görürülür. Zafer Toprak, İstanbul Şehir Tiyatrosu’nun gelişimini dönemin etkin yayınlarından olan Darülbedayi ve Türk Tiyatro Dergisi üzerinden yorumlayacak.

Zafer Toprak
Saint Joseph Lisesi ve Mülkiye mezunudur. Yüksek lisansını Londra Üniversitesi’nde, doktorasını da İstanbul İktisat Fakültesi’nde tamamlamış, akademik çalışmaları 19. yy ve 20. yy Osmanlı ile Cumhuriyet dönemlerin sosyo kültürel tarihi üzerine yoğunlaştırmıştır.
Sümerbank, Akbank, Yapı Kredi Bankası ve Borusan gibi kuruluşların kurum tarihlerini kitaplaştırmış, Tarih Vakfı, Toplum ve Bilim dergisi ve Yurt Yayınları’nın kurucuları arasında yer almıştır. Yurt Ansiklopedisi ve Dünden Bugüne İstanbul Ansiklopedisi’nin genel koordinatörlüğünü üstlenmiştir. Tarih ve Toplum ve Toplumsal Tarih, İstanbul Dergisi gibi yayınlar ile Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi ve Yurt Yayınları yayın kurullarında yer almaktadır.
1972’de Londra Üniversitesi’nde başladığı öğretim üyeliği görevini 1977’den itibaren Boğaziçi Üniversitesi’nde sürdürmüştür. Minnesota ve Paris üniversitelerinde konuk öğretim üyesi olarak bulunmuş, uzun yıllar St. Olaf Üniversitesi’nin Orta Doğu programı İstanbul direktörlüğünü yürütmüştür. 1992-2013 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi Atatürk Enstitüsü’nün yöneticiliğini üstlenmiştir. Çalışmalarını 2000-2020 arası Koç Üniversitesi’nde sürdüren Zafer Toprak Bilim Akademisi üyesidir.

24 Şubat 2021 tarihinde gerçekleşen konuşmanın kaydını aşağıdaki bağlantıdan izleyebilirsiniz.