Tiyatromuzda Tarih Konuşmaları II

Tiyatroda Tarih Konuşmaları dizisi, Boğos Çalgıcıoğlu tarafından yapılacak Osmanlı Tiyatrosu ve Güllü Agop: İstanbul Halkının Batı Tiyatrosu ile Tanışması başlıklı konuşma ile devam ediyor.

7 Şubat Pazar günü saat 18:30’da çevrimiçi olarak gerçekleştirilecek konuşmada, 19. yüzyılın sonlarına doğru İstanbul halkının Batı tarzı tiyatro ile tanışmasını, benimsemesini ve sevmesini sağlayan Osmanlı Tiyatrosu’nun (Tiyatro-i Osmani) çokkültürlü oluşumu özellikle Hovhannes Kasparyan ile Hagop Vartovyan (Güllü Agop) bağlamında ele alınacak.

Boğos Çalgıcıoğlu

1974 yılında Güzel Sanatlar Akademisi Tekstil Bölümünden mezun oldu. Dernek tiyatrolarında uzun süre görev aldıktan sonra BGST ekibiyle de tiyatro çalışmalarına hız vererek tiyatro tarihine ışık tutan oyunlarda da yer aldı. Osmanlı Ermeni Tiyatrosu hakkında yapmış olduğu çeviriler arasında; Sarasan’ın (Sarkis Tütüncüyan) Osmanlı Ermeni Sahnesi ve Çalışanları, İstanbul Katolik Ermenileri Patriği Levon Zekiyan’ın Venedik’ten İstanbul’a Modern Ermeni Tiyatrosunun İlk Adımları ve Hagop Baronyan’ın Şark Dişçisi bulunmaktadır. Osmanlı Ermeni Tiyatro tarihi üzerine araştırmalarına Çalgıcıoğlu, aylık kültür sanat dergisi Paros’ta Türkiye Tiyatro Tarihi konusunda yazmaktadır.

7 Şubat tarihinde gerçekleştirilen konuşmanın kaydını aşağıdaki bağlantıdan izleyebilirsiniz.