Tiyatromuzda Tarih Konuşmaları II

Tiyatroda Tarih Konuşmaları dizisi, Boğos Çalgıcıoğlu tarafından yapılacak Osmanlı Tiyatrosu ve Güllü Agop: İstanbul Halkının Batı Tiyatrosu ile Tanışması başlıklı konuşma ile devam ediyor.

7 Şubat Pazar günü saat 18:30’da çevrimiçi olarak gerçekleştirilecek konuşmada, 19. yüzyılın sonlarına doğru İstanbul halkının Batı tarzı tiyatro ile tanışmasını, benimsemesini ve sevmesini sağlayan Osmanlı Tiyatrosu’nun (Tiyatro-i Osmani) çokkültürlü oluşumu özellikle Hovhannes Kasparyan ile Hagop Vartovyan (Güllü Agop) bağlamında ele alınacak.

Boğos Çalgıcıoğlu
1950’de İstanbul’da doğdu. Feriköy Merametçiyan Ortaokulu ve Getronagan Lisesi’ni bitirdi. 1974 yılında Güzel Sanatlar Akademisi Tekstil Bölümünden mezun oldu.

Küçük yaşlarda başlayan tiyatro merakı, günümüze kadar dernek sahnelerinde oyuncu, yönetmen ve teknik danışman olarak görev almasını sağladı.
Dernek tiyatrolarında uzun süre görev aldıktan sonra BGST ekibiyle de tiyatro çalışmalarına hız vererek tiyatro tarihine ışık tutan oyunlarda da yer aldı.
1990 yılında Osmanlı Ermeni Tiyatro tarihi araştırması hakkında yaptığı ilk sunum, günümüze ulaşan detaylı sunumların kaynağını oluşturdu.
Osmanlı Ermeni Tiyatrosu hakkında yapmış olduğu çeviriler arasında; Yazar Şarasan’ın (Sarkis Tütüncüyan) Osmanlı Ermeni Sahnesi ve Çalışanları, İstanbul Katolik Ermenileri Patriği Levon Zekiyan’ın Venedik’ten İstanbul’a Modern Ermeni Tiyatrosunun İlk Adımları kitabı ve İstanbul Şehir Tiyatroları’nda kapalı gişe oynayan Yazar Hagop Baronyan’ın Şark Dişçisi bulunmaktadır.
Türk Tiyatrosu’nun kurucusu olarak adlandırılan Güllü Hagop’un kayıp mezarını da uzun arayışlar sonunda 2011 yılında bulmuştur. Afife Jale’nin gömülü olduğu mezarlık hakkındaki çalışmalarını da 2019’da tamamlamıştır.
Halen Osmanlı Ermeni Tiyatro tarihi hakkındaki araştırmalarına devam eden Çalgıcıoğlu, sahne çalışmaları ve sunumlarına devam etmekte; aylık kültür sanat dergisi Paros’ta da 6 yıldır Türkiye tiyatro tarihi konusunda yazmaktadır.

7 Şubat tarihinde gerçekleştirilen konuşmanın kaydını aşağıdaki bağlantıdan izleyebilirsiniz.