Tiyatromuzda Tarih Konuşmaları XXV – Seval Şahin

 

 

 

 

 

 

 

 

Tiyatromuzda Tarih Konuşmaları dizisinin XXV. oturumu Seval Şahin’in “Teodor Kasap ve Gündeliğin Tiyatrosu” başlıklı konuşmasıyla 25 Şubat Salı günü Yapı Kredi Kültür Sanat Loca salonunda gerçekleştirildi. Bu konuşmada Osmanlı yazın dünyasının önemli adlarından olan Teodor Kasap’ın tiyatrosuna odaklanacak konuşmada yazarın uyarlamaları ve Hayal dergisinde yayımladığı tiyatro metinleri ele alındı. Bununla birlikte Tiyatroyu gündelik hayatın bir eleştirisi olarak değerlendiren Kasap’ın ısrarla savunduğu geleneksel tiyatromuzla ilgili düşünceleri ve onun çağdaşlaştırılmasına yönelik önerileri tartışmaya açıldı.

Seval Şahin

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde öğretim üyesidir. Doktora tezini Tanpınar’da Oyun üzerine yapmıştır. Edebi biçimlerin sosyolojisi, edebiyatta gündelik hayat ve polisiye romanla ilgilenmektedir. 2011-2014 yılları arasında, 1884-1928’de Türkiye’de yayımlanmış telif polisiye eserlerin tarihi başlıklı TÜBİTAK destekli bir araştırma projesi yürütmüştür.
Kültürel Sermaye, Kibar Hırsız ve Şehir (Bağlam Yayınları, 2011), Modernizmin Oyunu-Oyunun Modernizmi, Tanpınar’da Oyun (Kapı Yayınları, 2013), Cinai Meseleler- Osmanlı- Türk Polisiye Edebiyatında Biçim ve İdeoloji (1884-1928) (İletişim Yayınları, 2017) ve Talih, Tesadüf ve İrade, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Romancılığı Üzerine Düşünceler (İletişim Yayınları, 2019) adlı kitapları bulunmaktadır. Peyami Safa’nın Server Bedi adıyla yazdığı kitaplarının hazırlanması ile Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun yapıtlarının eleştirel basımları için çalışmakta olan Seval Şahin, Didem Ardalı Büyükarman ve Banu Öztürk ile Geçmişten Günümüze Polisiye Dizisi’ni hazırlamaktadır.
Araştırmacımız Türkiye’nin ilk Kadın Yazısı Festivali’nin hazırlık ekibinde de yer almıştır ve Nisan 2015’ten bu yana Açık Radyo’da her hafta perşembe günleri saat 14.00’te yayımlanan “Günün ve Güncelin Edebiyatı” adlı programı hazırlayıp sunmaktadır.

Moderatör: Noyan Ayturan