Tiyatromuzda Tarih Konuşmaları XVI – Esra Dicle

Tiyatromuzda Tarih Konuşmaları dizisinin XVI. oturumu Noyan Ayturan moderatörlüğünde “Nezihe Muhiddin’in Tiyatro Oyunları ve Bireysel-Kamusal Tarih Yazımı” başlıklı konuşmayla 12 Nisan Çarşamba günü Esra Dicle tarafından Akbank Sanat’ta gerçekleştirildi.

Türkiye’de kadın hareketinin en önemli isimlerinden biri olan Nezihe Muhiddin aynı zamanda oyun yazarıdır. Elimize ulaşan oyunlarından üçü; “Ana Aşkı”, “Vicdanların Emri” ve “Talihin Bir Cilvesi” 1929 yılında yayımlanır. Yazarın ayrıca “Zelzele”, “Bir Rüya” ve “Kadınlar Kulübü” adlı oyunları da kaleme aldığı bilinir ancak yalnızca “Kadınlar Kulübü” basılmıştır (1936). Dizinin bu oturumunda, Muhiddin’in toplumsal cinsiyet konusuna eğilen ve kadının aile ve kamusal alandaki yerini tartışan metinleri, Türkiye’de kadın hareketinin kamusal tarihi açısından incelenmiştir. Esra Dicle, tek parti dönemi kadın politikalarının Nezihe Muhiddin’in gözünden nasıl yorumlandığını inceleyip tartışmaya açmıştır.

Esra Dicle

Lisans, yüksek lisans ve doktora derecelerini Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden alır. İlk kitabı “Resmî İdeoloji Sahnede / Kemalist İdeolojinin İnşasında Halkevleri Dönemi Tiyatro Oyunlarının Etkisi” 2013 yılında, ikinci kitabı “Ben Yüz Çiçekten Yanayım / Nâzım Hikmet Tiyatrosunda Metinler-Türler-Söylemler” 2020 yılında yayımlanır. 2003-2008 yılları arasında Kadir Has Üniversitesi’nde Türk Dili dersleri veren Esra Dicle 2005 yılından bu yana Boğaziçi Üniversitesi Türkçe Dersleri Koordinatörlüğü’nde öğretim görevlisi olarak görev yapmaktadır. Türk Dili derslerinin yanında modern tiyatro ve uyarlama kuramı üzerine de çeşitli dersler vermektedir.