Tiyatromuzda Tarih Konuşmaları X – Mehmet Kerem Özel

Tiyatromuzda Tarih Konuşmaları dizisinin X. oturumu 20 Nisan Çarşamba günü Mehmet Kerem Özel’in “Türkiye’nin Gerçekleşmeyen İlk Anıtsal Tiyatro Projesinin Öyküsü” başlıklı konuşmasıyla gerçekleştirildi.

Bilindiği gibi Türkiye’nin ilk anıtsal tiyatro binası, 1946-1969 tarihleri arasında tasarımı ve yapımı tamamlanarak açılan Kültür Sarayı, sonraki adıyla Atatürk Kültür Merkezi’dir. Bu binaya giden yolda en önemli durak 1934’de düzenlenen Şehzadebaşı Tiyatro ve Konservatuvar Binası Mimari Proje Yarışması’dır. Mehmet Kerem Özel, Cumhuriyet döneminde İstanbul’da hayata geçemeyen ilk anıtsal tiyatro binası projesini anlatırken Direklerarası’nın hayattan koparılışının gerçek öyküsüne de değindi.

Mehmet Kerem Özel

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Mimarlık Programı’nda doktora tezini tamamladı, 2017’den bu yana aynı üniversitede doçent olarak görev almaktadır. Ulusal ve uluslararası hakemli, hakemsiz dergilerde, sempozyum, kongre kitaplarında gösteri sanatları mimarisi hakkında akademik makaleleri yayınlanmaktadır. Aynı zamanda çeşitli ulusal basılı ve/ya çevrim içi tiyatro, müzik ve çağdaş sanat dergilerinde gösteri sanatları hakkında yazıları yayınlanmaktadır. 2014’ten beri Tiyatro Eleştirmenleri Birliği üyesidir.

Moderatör: Utku Yıldız