Tiyatromuzda Tarih Konuşmaları VI

Tiyatromuzda Tarih Konuşmaları dizisinin VI. oturumu “Kanto ve Estudiantina, 20.yy Başında Popüler Müzik” başlığıyla Cemal Ünlü tarafından gerçekleştirlecek.

16 Nisan Cuma günü yapılacak çevrimiçi konuşmada araştırmacı yazar Cemal Ünlü’nün, döneminin sosyo kültürel ortamıyla birlikte ele alacağı kanto, ortak inanışa göre, 1880’lerden sonra doğan ilk popüler müzik türüdür. Bir başka özelliği de Türk müziği çalgılarıyla tiyatro müziği yapılamaması ve yalnızca Ermeni, Rum, Yahudi kadınların sahneye çıkıp şarkı söyleyip dans etmeleridir. Amaç olabildiğince operete yakın bir hava yakalamak, onlardan aşağı kalmadan operetle rekabet edebilmektir…
“Estudiantina” ise, 1900’lerin başında Rum gençlerince yapılan batı tarzı bir başka popüler müzik türüdür, daha sonra İstanbul’dan İzmir’e göç edecektir.

Konuşmada ayrıca Cemal Ünlü’nün arşivinden seçtiği kanto ve estiduantina müziklerinden örnekler de paylaşılacaktır.

Cemal Ünlü
1949 yılında doğdu. Mimar Sinan Üniversitesi Konservatuarı Tiyatro Bölümünü bitirdi. 1968-70 yıllarında Muhsin Ertuğrul yönetimindeki LCC tiyatro okulunda tiyatro eğitimi aldı.
Konya ve İstanbul Devlet Tiyatrosu’nda oyunlar yönetti ve oyunculuk yaptı.
Gençlik yıllarından başlayarak oyuncu, yönetmen ve yazar olarak çocuk tiyatrosu ve çocuk edebiyatıyla ilgilendi. “Tohum Düştü Toprağa” isimli kitabı 1981’de, diğer gençlik kitabı “Rüzgâr Suya Yazmıştı” 2009’da yayımlandı.
Geleneksel gölge oyunu Karagöz’le ilgi çalışmaları bulunmaktadır. Karagöz CD’leri hazırladı, Türk gölge oyunu üzerine makaleler yazdı. Hazırlayıp sunduğu, “Karagöz’ün Salıncak Sefası” 2002-2003, “Çifte Hamamlar” isimli Karagöz oyunu ise 2003-2004 döneminde AKM Oda Tiyatrosu’nda sergilendi.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Konservatuarı Tiyatro Bölümü’nde ve bazı vakıf üniversitelerinde “Metinlerle Türk Tiyatrosu Tarihi”, “Dünya Tiyatro Tarihi”, “Dramaturgi”, “Sahne” dersleri verdi.
Türk kayıt tarihini konu eden “Git Zaman Gel Zaman” kitabına 2005 yılında, merkezi Amerika’da bulunan ARSC’nin “Dünya Müziği Kaydı En Başarılı Araştırma” ödülü verildi. Eski kayıtların yeniden kazanılıp yayınlanmasıyla ilgili çalışmaları vardır.
Açık Radyo’da hazırladığı “Sadanüvis” isimli program ile 2004 yılında Gazeteciler Cemiyeti Radyo Başarı ödülünü aldı. Program Açık Radyo’da sürmektedir

Katılım Bilgileri ve Kayıt Formu:
Konuşmaya, katılım sınırlamasından ötürü 15 Nisan Perşembe saat 17:00’a kadar kayıt yaptırmanızı rica ederiz. Katılım tüm ilgililere açık ve ücretsizidir. Etkinlik esansında kayıt alındığını, ilerleyen günlerde Türkiye Tiyatro Vakfı Youtube hesabı üzerinden yayınlanacağını bilginize sunarız.